• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/tumradder/
  • https://twitter.com/TumradDernegi
LOGOMUZ
Genel Başkandan
 Heybet ASLANOĞLU
Genel Başkan
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği

Cevizlik Mah. Hüsreviye Sok. No.7 Günay İş Hanı K.3/40 
Bakırköy/İSTANBUL

Tel - Fax:
0 (212) 530 30 23

Gsm:
Heybet ASLANOĞLU(Başkan)
0 532 292 46 27

E-Posta:
tumradder@gmail.com



RADYOLOJİ ANDI
İŞ-BECAYİŞ İLANLARI
İŞ İLANLARI
KANAL RADYOLOJİ
Forum Konuları -> AVRUPA'DA Kİ MESLEKTAŞLARIMIZ?
TESLA
17/07/2010
00:50
MESLEKI TANIMLAMA KONUSU 3
Ancak mesleki tanimlama surecimizde diger ulkelerin yasadigi surecleri iyi analiz edebilirsek sorunlarimizin cozumunde bize yardimci olacagini dusunuyorum. Bu alanda yapilacak en onemli is mesleki reformlarin Avrupa standard ve normlarina uygun, meslektaslarimizin uluslararasi haklarini, hukuklarini ve mesleki onurunu koruyacak ve diplomalarimizin uluslararasi denklige kavusturulmasidir.
Yalniz bu surecte yapilacak MESLEKI TANIMLAMA Avrupa’daki meslektaslarimizla denklik duzeyine ulasacak nitelikte olmakla birlikte meslegimizle ilgili alanlarda bilimsel, teknolojik ve akademik calismalarin yapilmasi icin hukuki alt yapi ve imkanlarin saglanmasi da onemli. Eger bu calisma yapilmazsa, uluslararasi alanda vatandaslarinizin hangi statudeki mesleki haklarini ve hukukunuzu koruyacaksiniz?

Bu sorunlar sadece bizim meslekle ilgili degil, doktorlarimiz ve diger meslekler icinde ayni problemler yasanmaktadir. Turkiye’nin en iyi TIP fakultelerinden birinden Avrupa 'ya akademik calismalarini surdurmeye gelen doktor arkadasimiz denklik konusunda yasadigi sorunlaririni cozmek icin Avrupa'daki bir mahkemeye basvurdu, kaybedince cok agir bir tazminat odemekle karsi karsiya kaldi. Bu durumlarda mesleki haklarinizi kisisel olarak nasil savunacaksiniz? Saniyorum bu alanda binlerce magdur durumda olan orneklerle karsilasabilirsiniz. Bu nedenle bizler Avrupa’li meslektaslarimiza gore mesleki alanda en az 10 adim geriden baslamak zorunda kaliyoruz. Bunlar vatandaslarimizin moral ve motivasyonunuzu cok olumsuz etkiliyor. Bu asamadan sonra yasadiginiz zorluk ve maduriyetinizin telafisi mumkun mu? Takdirlerinize birakiyorum.


TESLA
17/07/2010
00:37
MESLEKI TANIMLAMA KONUSU 2
Avrupa’lilarin, “mesleki egitim ve ogretiminizin kalitesi, mesleki programlarinizin ders ve iceriklerinden belli” sozleri beni cok rahatsiz ettigi icin bunlari elbette sizinle paylasmak istiyorum. Ornegin Avrupa'li bir meslektasimiz mesleki pratik uygulamalar icin aldigi kredi 20. Ama bizim mesleki egitim sonunda aldigimiz kredi, hic bir ders icin Avrupa’li bir meslektasimizla tam denkligi saglamiyor.

Bunun yaninda bu gun ulkemizde Universitelerimizin SHMYO Radyoloji bolumunden mezunu oldugunuz icin Radyoloji Teknikeri unvanini aliyorsunuz. Yine ulkemizin devlet kuruluslarinde saglik teknisyeni kadrosu ile goreve basliyorsunuz. Yani kendi mesleki unvaninizla degil. Burda onemli bir sorun var. Aldiginiz egitimi veya ulkemizin universitelerinin verdigi diplomayi acaba calistiginiz devlet kurumu mu tanimiyor sorusu akliniza geliyor? Aslina bakilirsa tanimama gibi bir problemden ziyade MESLEGINIZIN TANIMLAMA SORUNU oldugu gorulmektedir. Bu sorun akademik, bilimsel, sosyal ve hukuksal bir problem oldugu kanisindayim.

Ozellikle uluslararasi denkliklerde cok ciddi problemlere yol acmaktadir. Mezuniyet sonrasi aldiginiz 90 kredi notundan sadece bir kac dersden sizi muaf ederler. Cunku aldiginiz her dersin kredisi sayisal olarak Avrupa’linin aldigi krediden dusuk oldugu icin o dersden muaf olamazsiniz.Umit ediyorum bu sorunlar profesyonel yaklasimlarla ve Iilgililerin samimi calismalari ile en kisa surede cozulur.
Bu problemleri asmak icin mesleki alanda reforma ihtiyac oldugunu dusunuyorum. Ulkemizde artik mesleklerin tanimlama surecine girilmis olmasi problemlerimizin cozumu icin cok onemli bir adim olacagi kanisindayim.

TESLA
17/07/2010
00:11
MESLEKI TANIMLAMA KONUSU
Bir meslegin, calistiginiz alanda tanimi yapilamamis ise inanin bundan daha uzucu bir sey olamaz. Aslinda Turkiye’deki radyoloji alaninda egitim veren kurumlar cok eski ve tarihi bir birikime sahiptir. Bu cok onemli bir konudur. Ancak henuz mesleki bir tanimlama olmadigi icin calisma hayatinda ve uluslararasi alanda ciddi sorunlarla karsilasiyorsunuz. Cok kisa bir sure oncesine kadar Avrupa’nin bazi ulkelerinde bu alanda ciddi bir egitim veren kurum yoktu. Bu alanda bazen hemsire veya fizyoterapist vb meslek gruplarindan kisiler calismaktaydi. Ama bu gun bu ulkeler Avrupa’daki egitim ve ogretim birligi sayesinde cok iyi duzeyde ogretim veren kurumlari olusturmuslardir. Bu kurumlarin professional bachelor diplomalari da her yerde kabul edilir duruma gelmistir.
Ama ulkemizde birikimlerimizi neden iyi kullanamiyoruz? Hemen hemen Avrupa’nin en buyuk ulkesi konumunda oldugumuz halde neden hala bu alanda buyuk organize olabilme sorunu yasiyoruz? Bu alanda egitim goren ve calisan meslektaslarimizin meslek ici egiminde ciddi sorunlar yasiyoruz. Eger iyi organize olamazsak butun meslektaslarimizin mesleki ici egitimi nasil saglariz? Bilimsel ve teknolojik alandaki gelismeleri takip etmelerini nasil saglayabiliriz?

TESLA
16/07/2010
16:40
Degerli Meslektaslarim,

Hem Turkiye'de SHMYO radyoloji ogrenim goren ve hem de Avrupa'daki bazi programlari takip eden bir meslektasiniz olarak dusuncelerimi sizinle paylasmak istiyorum.

Ulkemizde mesleki konularda karsiliastiginiz ve yasadiginiz zorluklari cok iyi anliyorum. Icinizden biri olarak bu konudaki goruslerimi size uluslararasi perspektiften gorebildiklerimi aktarmaya calisacagim.

Umit ediyorum, meslegimizin uluslararasi alandaki onur mucadelesi hepimiz icin onemli oldugu kanisindayim. Temennim en uygun, en dogru yol ve yontemleri arastirip bulmaliyiz

Dostca selamlarimi iletirim,
Sukru

 2