• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/tumradder/
  • https://twitter.com/TumradDernegi
LOGOMUZ
Genel Başkandan
 Heybet ASLANOĞLU
Genel Başkan
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği

Cevizlik Mah. Hüsreviye Sok. No.7 Günay İş Hanı K.3/40 
Bakırköy/İSTANBUL

Tel - Fax:
0 (212) 530 30 23

Gsm:
Heybet ASLANOĞLU(Başkan)
0 532 292 46 27

E-Posta:
tumradder@gmail.com



RADYOLOJİ ANDI
İŞ-BECAYİŞ İLANLARI
İŞ İLANLARI
KANAL RADYOLOJİ
TBMM'DE BİR ARAŞTIRMA ÖNERGESİDE HDP'DEN...
Dernek Genel Başkanımız HDP Diyarbakır Mv. Sibel YİĞİTALP'ı arayarak derneğimiz adına ve meslektaşlarımz adına  teşekkür etmiştir.


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Radyoloji teknisyenleri ve teknikerlerinin çalışma koşullarının ve yaşadıkları sorunların araştırılarak alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz.

Sibel YİĞİTALP
Diyarbakır Milletvekili




GEREKÇE

Hastanelerde radyoloji birimlerinde çalışan sağlık emekçilerinin maruz kaldıkları radyasyon sağlıkları açısından büyük bir tehdit oluşturmakta ve radyasyon riskinden korunmak için alınan tedbirler yetersiz kalmaktadır.

Radyoloji teknisyenleri, çalışma koşullarının etkisiyle ağır bir biçimde radyasyona maruz kalmalarından dolayı, sürekli olarak kanser tehdidi altında yaşamaktadır. Son olarak, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) 14 Haziran 2016 tarihinde bir basın açıklaması yaparak Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışan 13 radyoloji teknisyenine kanser teşhisi konulduğunu açıklamıştır.

5947 Sayılı Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 9. Maddesi ile 3153 Sayılı Radyoloji, Radyum ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Kanun’a Ek madde eklenerek İyonlayıcı radyasyon ile çalışanların çalışma süreleri haftalık 25 saatten 35 saate çıkarılmıştır. Söz konusu değişiklik Avrupa Birliği entegrasyonu ileri sürülerek yapılmıştır. Avrupa ve OECD ülkelerinde günlük mesailerindeki bir radyoloji teknisyeninin iş yükü 20-25 hasta 50-60 ekspojur iken ülkemizde ise bir teknisyen ortalama 60-70 hasta ve minimum 250 ekspojur yapmaktadır. Artan iş yükü ile beraber radyasyon ile çalışan sağlık personelinin aldığı radyasyon dozu artmıştır.


Radyasyonun iki tür etkisi vardır. Kısa sürede görülen deteministik etkiler ve yıllar sonra ortaya çıkan skokastik etkiler. Radyasyonun kısa sürede etkisini gösterebilmesi için yüksek radyasyon dozlarına maruz kalmayı gerektirir. Bu nedenle radyoloji ünitelerinde erken etkilerin görülmesi beklenmez. Radyoloji çalışanlarında küçük küçük dozların etkisi ile yıllar sonra skokastik etkiler kendini göstermeye çalışır. Bu etkiler sonucunda başta kanser olmak üzere, erken yaşlanma, kısırlık, büyüme, gelişme geriliği, katarakt, daha sonraki nesillerde görülen hastalıklar ve daha birçok hastalığa sebep olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu nedenle radyasyonun zararlı etkilerine karşı korunma amaçlı kurşun önlük, kurşun gözlük ve kurşun boyunluk kullanılması gerekmektedir.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 16.06.2004 tarihli 25494 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği EK-1 ‘de 130.sırada “Radyoloji işleri Radyum, Radyoaktif maddelerle ve Radyasyon yayan her türlü cihazla (Çeşitli röntgen, magnetik rezonans vb. elektronik cihazlar) çalışılan işler” şeklinde tanımlarken Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı sağlık tesislerinde görevli personele ek ödeme yapılmasına dair yönetmelikte Radyoloji, Nükleer Tıp ve Radyoterapi radyasyon ile çalışılan birimler riskli birim kapsamı dışında tutulmuştur.


06.05.1939 tarih ve 4201 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Radyoloji, Radyum ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamname (Tüzük)‘nin Madde 24 “Bu gibi müesseselerde, her röntgen mütehassısının veya röntgen ve radyom ile iştigal eden kimsenin senede dört hafta muntazaman devamlı tatil yapması mecburidir” şeklinde mecburi bir izinden bahsederken ülkemizde özel sağlık kuruluşlarının büyük bir kısmında bu izinler verilmemektedir.


Avrupa Sosyal Şartı madde 2/4’te “Devletler içinde bulunulan tehlikeli ve sağlığa zararlı işlerdeki riski ortadan kaldırmayı ve bu riskin henüz yeterince azaltılamadığı ya da kaldırılamadığı durumlarda bu işlerde çalışanlara ücretli ek izin verilmesini veya bu işlerde çalışanların çalışma sürelerinin azaltılmasını sağlamakla yükümlüdür’’ denmektedir.


Tüm bu etkenlerden hareketle radyoloji teknisyenleri ve teknikerlerinin çalışma koşullarının yeniden düzenlenmesi ve etkin bir denetim mekanizmasına tabi olması gerektiği aşikârdır. Sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının araştırılması, sorunların ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep ederiz. Ayrıca bu araştırma kapsamında sağlık sorunu yaşayan sağlık emekçilerinin sağlıklarına tekrar kavuşabilmesi için yapılacakların belirlenmesi de elzemdir.


TBMM BAŞKANLIĞI'NA SUNULAN MECLİS ARAŞTIRMASININ TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ..
  
4191 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın