• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/tumradder/
  • https://twitter.com/TumradDernegi
LOGOMUZ
Genel Başkandan
 Heybet ASLANOĞLU
Genel Başkan
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği

Cevizlik Mah. Hüsreviye Sok. No.7 Günay İş Hanı K.3/40 
Bakırköy/İSTANBUL

Tel - Fax:
0 (212) 530 30 23

Gsm:
Heybet ASLANOĞLU(Başkan)
0 532 292 46 27

E-Posta:
tumradder@gmail.com



RADYOLOJİ ANDI
İŞ-BECAYİŞ İLANLARI
İŞ İLANLARI
KANAL RADYOLOJİ
'KANSER RİSKİ ALTINDAYIZ!'' İMZA KAMPANYA'MIZ EL JAZEERA'ya HABER OLDU.

'Kanser riski altındayız'
Radyoloji teknisyenleri 35 saat olan çalışma süresinin 25 saate indirilmesini ve radyasyon güvenliğini artıracak önlemler alınmasını istiyor
Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği TÜMRAD-DER radyasyon açısından güvenli çalışma ortamının sağlanması, çalışma saatlerinin azaltılması, taşeronlaştırmaya son verilmesi için imza kampanyası başlatttı.
Radyoloji teknisyenlerinin sağlığı risk altında

ÖZETLE

Kanser riskine dikkat çekiyorlar Çalışma saatlerinin azaltılmasını istiyorlar İş güvenliğinin artırılmasını talep ediyorlar

TÜMRAD-Der Başkanı Heybet Aslanoğlu, radyoloji teknisyenlerinin radyasyondan kaynaklanan meslek hastalıklarına hatta kansere yakalandıklarını ve tedavi süreçlerinde çok sıkıntılar yaşadıklarını belirtti ve ekledi:
İyonize radyasyonun başta kan kanseri (lösemi), kemik, akciğer, tiroit ve meme kanserleri, kısırlık (sterilite), gelecek nesillerde sakatlıklar (mutasyon), büyüme ve gelişme geriliği, körlük ve radyasyon çalışanlarının doğal yaşam sürelerinde kısalma gibi birçok ciddi zararlara neden olduğu bilinen bir gerçektir.” 

Yüzde 29'u sağlık sorunu yaşıyor

TÜMRAD-DER tarafından 2007’de 22 ilde yapılan araştırmaya göre radyoloji teknisyenlerinin yüzde 29’unun sağlık problemi yaşadığının tespit edildiğini belirten Heybet Aslanoğlu şöyle konuştu:

"AB ile entegrasyon ileri sürülerek 21.01.2010 tarihinde 5947 Sayılı Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile radyasyon çalışanlarının çalışma süreleri haftalık 25 saatten 35 saate çıkarılarak yüzde  50 oranında artırılmıştır. İş yükümüz aynı oranda artarken, yıpranma paylarımız (fiili hizmet süresi) 5510 sayılı kanun ile yıllık 90 günden  45 güne yani yarı yarıya indirilmiştir."

"Radyasyon güvenliği ve ölçümlerinde hiçbir iyileştirme yapılmadan çalışma sürelerinin artırılması doğru değildir. Çünkü yasanın güvenlikle ilgili alt yapısını oluşturacak disiplinler ülkemizde oluşturulmamıştır. Hasta yükü ve radyasyon güvenliğinin ideal olarak sağlandığı İngiltere’de, radyasyon çalışanlarına yönelik yapılan çalışmada elde edilen sonuçlar kamuoyu ile paylaşılmıştır. 2005 yılında yapılan araştırmanın sonucuna göre limit doz sınırları içinde çalışanlarda diğer nüfusa göre kan kanserinin  ve akciğer kanserinin yüzde 9 daha fazla görüldüğü bildirilmiştir."

TÜMRAD-DER imza kampanyasında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Sağlık Bakanı’na seslenerek acil önlem alınması istedi. Radyoloji teknisyenlerinin talepleri şöyle sıralandı:

  • Radyasyon çalışanlarının çalışma sürelerinin artırılması yerine daha güvenli çalışma ortamları sağlanmalı.
  • Kamu ve özel sektörde çalışan radyasyon çalışanlarının özlük haklarını kullanmaları için gerekli önlemlerin alınmalı.
  • Sağlık hizmetlerinin taşeronlaştırılmasına son verilmeli.
  • Bu alanda görev yapan personelin eğitim düzeyleri yükseltilmeli.
  • Radyoloji alanında lisans eğitimi ve görev tanımlarının netleştirilmesi ile ilgili yasal düzenleme acil yapılmalı. Sağlık hizmetlerinde ehliyetsiz personel çalıştırılması önlenmeli.
  • Çalışma süreleri günlük 5 saat, haftalık 25 saat ile sınırlandırılmalı.

İmza kampanyasına Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Aktif Sağlık Hizmetleri Sınıfı Ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Türk Ebeler Derneği, Türk Hemşireler Derneği ile Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği de destek verdi.

Kaynak: Al Jazeera
Haberi tıklayınız


  
6646 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın