• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/tumradder/
  • https://twitter.com/TumradDernegi
LOGOMUZ
Genel Başkandan
 Heybet ASLANOĞLU
Genel Başkan
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği

Cevizlik Mah. Hüsreviye Sok. No.7 Günay İş Hanı K.3/40 
Bakırköy/İSTANBUL

Tel - Fax:
0 (212) 530 30 23

Gsm:
Heybet ASLANOĞLU(Başkan)
0 532 292 46 27

E-Posta:
tumradder@gmail.com



RADYOLOJİ ANDI
İŞ-BECAYİŞ İLANLARI
İŞ İLANLARI
KANAL RADYOLOJİ
Forum Konuları -> MESLEKİ SORUNLARIMIZ
TESLA
17/07/2010
19:06
Degerli meslektaslarim,

Mesleki butun sorunlarimizi bu platforumda gundeme getirelim. Cozumu konusundaki goruslerinizi dogru, eksik veya yanlis olabilir, herkes fikirlerini bizimle paylasirsa birlikte cozum yollari arastirma imkani dogar. Eksik ve yanlislarimizi gorup duzeltme sansimiz olmazsa dogruyu bulma sansimizda olmayabilir. Herkes dusuncelerini paylasirsa kendimizi gelistirme ve cozum uretme imkanimiz daha hizli olabilir. Mumkunse en kisa surede. Kolay gelsin,

Sevgi ve saygilarimla dostca selamlar,
Sukru Aslan

radtek45
20/06/2010
01:52
hamilelik düşünmek bayan teknisyenlerimizin en buyuk sorunu bence.hamılelıkte cekımlere girilmiyor ama öncesinde ne yapabılırız.vucudumuzdakı radyasyonu nasıl atabılırız?

heybet
01/06/2010
08:35
RADYOLOJİ SORUNLAR
1-Meslek Tanımımız Yapılmalıdır.
Sayısı yüz binleri bulan sağlık personeli(hemşire, laborant, anestezi vb) gibi radyoloji teknisyenliği/teknikerliği de henüz meslek olarak kabul edilmemiş ve yardımcı sağlık personeli sıfatını / statüsünü taşımaktadır. Görev tanımları bile net olarak bilinmemektedir. Bu durum iş yerlerinde karışıklığa neden olmakta olup mesleki dayanışma, eğitim ve geliştirme konularında ciddi sıkıntı ve engellere neden olmaktadır. Meslek Oda’mızın olmayışı mesleki konularda söz hakkımızın da olmayacağı olarak değerlendiriyoruz. Mesleki organizasyonlarda meslek odası varlığı önemli faktördür.
İvedilikle tüm sağlık personelinin meslek tanımı ve görev tanımları yapılamalı odalaşma gibi mesleki örgütlerin oluşturulması için engeller kaldırılmalı ve yasal düzenlemeler yapılmalıdır

heybet
01/06/2010
08:34
2-İstihdam ve Personel Eksikliği:
Başta Sağlık Bakanlığı’na bağlı kamu hastaneleri olmak üzere, üniversite hastaneleri ve özel sağlık kuruluşlarındaki radyoloji teknisyeni ihtiyacı/eksikliği had safhadadır. Son yıllarda KPSS sınavları ile istihdam edilen teknisyen sayısı ihtiyacın çok gerisinde olmuştur. Gerek kamu gerekse özel hastaneler bu ihtiyaçlarının bir bölümünü radyoloji eğitimi almamış ehliyetsiz kişileri(sağlık memuru, hemşire, hastabakıcı vb.) görevlendirme ile kapatmaya çalışmaktadır. Bu durum radyolojide kaliteyi direk etkileyen en önemli husustur.

heybet
01/06/2010
08:33
3-Dozimetre ve Koruyucu Önlemler:
Radyasyon Güvenliği Yönetmeliği, radyoaktif maddelerle uğraşanlara ve radyasyon altında çalışanlara dozimetre taşıma zorunluluğu getirmiştir. Bu dozimetreler aylık yada 2 aylık peryodlar halinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK)’e gönderilip alınan radyasyon miktarının ölçülmesi ve sonuçların muhafaza edilmesi gerekmektedir. Ülkemizde halen fiilen radyasyon altında çalışan teknisyen yada radyasyon görevlisinin 1/4(dörtte biri)‘nin (yaklaşık 3 bin 500 kişi) dozimetresi yoktur. Bunların büyük bir bölümünü radyoloji teknisyeni olmayıpta radyolojide teknisyenlik yapan kişiler oluşturmaktadır. Sonuçların muhafaza edilmesi ise bir çok sağlık kuruluşunda hiç yapılmamakta yapanlarda istenilen düzeyde yapmamaktadır. TAEK tarafından değerlendirilen dozimetre sonuçları ise radyoloji teknisyenleri nezninde pek güvenilir bulunmamaktadır.

heybet
01/06/2010
08:32
4-Cihazlarımız Eski, Bakımsız ve Lisansı(Çalışma Belgesi) Yok.
Gerek Türkiye Atom Enerji Kurumu Kanunu gerekse radyoloji ile ilgili kanun ve yönetmelik hükümleri gereğince radyasyon yayan cihazların, ithali, çalıştırılması TAEK bilgisi dahilinde yapılmaktadır. Bu cihazların, TAEK yetkililerince test edilip lisans belgesi verilmedikçe kullanımı yasaktır. Ülkemizde diş hekimlerinin muayenehanelerinde kullandıkları röntgen cihazları ile birlikte 27 bin dolayında x-ışını üreten cihaz olduğu varsayılmaktadır. Son yıllarda özel sağlık merkezlerinin SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ve Özel Sağlık Sigortaları ile yapılan sözleşmelerde cihazın TAEK tarafından lisansının alınması zorunluluğu olması nedeniyle özel sağlık kurumlarında faaliyet gösteren cihazların büyük bir bölümü TAEK’çe kayıt altına alınırken (yinede lisansı olmayan cihaz sayısı azımsanmayacak derecede) kamu hastanelerinde ise durum çok daha vahim ve çarpıcıdır. Mevcut cihazların % 40’nın lisansı yok ve bunların % 60’ı Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerinde. Geri kalan kısımda üniversite hastaneleri ve özel sağlık kuruluşlarında faaliyet vermektedir.

heybet
01/06/2010
08:32
5-MESLEKİ EĞİTİM:
Radyoloji teknisyenliği/teknikerliği eğitimi Sağlık Meslek Liselerinde ve önlisans düzeyinde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Radyoloji, Nükleer Tıp ve Radyoterapi Proğramları düzeyinde verilmektedir..
Radyoloji teknisyenliği eğitiminde teorik eğitim kadar pratik (uygulama) eğitimde çok önemlidir. Teknisyen yetiştiren okullarımızın önemli bir bölümünün yeterli donanıma ve alt yapıya sahip olduğunu söylemek mümkün değildir. Sağlık meslek yüksekokullarında yeterli akademisyen ve öğretim görevlisi olduğu söylenemez. Günümüzdeki mevcut sistemle bu okullardan mezun olan öğrencilerin Akciğer Grafisi çekmenin(BT ve MRG cihazına hiç dokunmadan) ötesinde mesleki bilgileri sıfır denecek kadar acı bir tablo ile karşı karşıyayız.
Çözüm / öneri: Sağlık meslek liselerinin radyoloji teknisyenliği bölümleri ve Sağlık meslek yüksekokulu radyoloji, nükleer tıp ve radyo terapi proğramları kapatılmalıdır. Lisans düzeyinde eğitim veren Sağlık Yüksekokulları bünyesinde 3 yıl teorik eğitim + 1 yıl intörn radyoloji teknisyeni /teknikeri(uygulama) eğitimi verilmesi ve radyoloji alanında öğretim görevlisi, akademisyen yetiştirilmelidir. Yada 2 yıllık eğitim sonunda BT , MRG, Radyoterapi cihazları kullanabilmek için en az 1 yıl daha eğitim alma zorunluluğu sağlanmalıdır.

heybet
01/06/2010
08:31
6-Özlük Haklarımız Tırpanlanıyor:
‘’Radyoloji Radyum ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamname” mevzuatı gereğince ‘’radyolojide çalışanlar günde 5 saatten fazla çalıştırılamaz ve 5 çalıştıktan sonrada hastanenin hiçbir yerinde kullanılamaz’’(mad. 21 ve 22) ve radyolojide çalışanlara normal izinlerine ek olarak yılda 4 hafta (1 ay) düzenli olarak izin kullandırılmalıdır.
Ülkemizde radyoloji teknisyeni ihtiyacının karşılanmaması nedeniyle pratikte mevcut teknisyenler 5 saat değil 8-9, özel sektörde ise 10 saat ve üzerinde çalışmaktadır. Devlet hastanelerinde çalışanlar 30 günlük şua iznini düzenli olarak kullanabilirken, üniversite hastanelerinde kısmen kullanılmakta olup özel sağlık kurumlarında ise hiç kullanılmamaktadır. Bu konuda yasal düzenlemeye ihtiyaç yoktur, sorun yetkililerin mevzuata uygun davranmamasından veya mevzuatı uygulamamasından kaynaklanmaktadır. Gerek 5 saat çalışma gerekse 30 günlük şua izni konusunda sayısızca Yerel (Bölge) ve Danıştay Mahkemelerinin Kararları olmasına rağmen halen en ciddi ve öncelikli sorunumuz olarak yer almaktadır.
Yine ilgili mahkemelerin 30 günlük şua izinlerinin bu mesleğin özelliğinden kaynaklandığını ve ‘’şua izni sırasında döner sermaye ve ek ödemelerde kesinti yapılamaz’’ şeklinde kararlarına rağmen Sağlık Bakanlığı’na kurumlarda şua izinlerinde radyoloji çalışanlarının döner sermaye ve ek ödemelerinde kesintiler yapılmaktadır.
Şua izni sırasında döner sermaye ve ek ödemelerde kesinti yapılmasıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasına ihtiyaç vardır.

heybet
01/06/2010
08:31
7-Fiili Hizmet Konusu:
Üniversite Hastaneleri başta olmak üzere devlet hastanelerinde de kısmen meslektaşlarımızın erken emekli olmalarını sağlayan (radyasyon altında çalışmaktan kaynaklı) fiili hizmetlerinin yatırılmaması ile ilgili sıkıntılar olmaktadır.
Bu konuda da sorun mevzuatta olmayıp yöneticilerin mevzuatı uygulamasından kaynaklanmaktadır

 3